Forstå verden gennem andres brille farve!.

21. februar 2018

Hvis du har set filmen National Treasure 2, med bl.a. Nicolas Cage kender du til brillerne, der gennem forskellige farver bruges til, at læse forskellige beskeder på skattekortet. Funktionen er jo genial, da det bevirker, at man kun kan få bestemte ledetråde, ved at se gennem en bestemt farvekombination, af brillerne. Når man ser filmen, giver det super fed effekt, at det ikke bare er “lige til”, at aflæse hele kortet med det samme, men at besværligheden er med til at gøre filmen mere spændende.

Hvorfor er det så besværligt når vi møder andre med et andet farvet livssyn?

Hvilken farve er din foretrukne – og hvilke er dine relationers?

Hvis du er bevidst om det, hvilken farve ser du så verden gennem? Og måske endnu mere vigtigt, hvilken ser dine relationer verden gennem? Altså du ser eksempelvis med den røde farve, og får dermed øje på den røde detalje. Den anden person du taler med, ser med den blå farve og får dermed øje, på den blå detalje. Hvis I ikke har en dialog om hvilken farve, I hver især kigger med, vil hele samtalen gå med, at fortælle den anden hvad I hver især ser, med jeres farve.

Du er helt sikkert gået fra møder, familiesammenkomster osv. og spurgt dig selv hvorfor de ikke forstår hvad du siger!

Konsekvenserne af den manglende forståelse

Hvis du ikke gør noget, for at forstå hvilken farve den anden person kigger gennem, og prøver den farve af, vil du aldrig komme til at forstå, hvad den anden person i virkeligheden taler om. Det kan være at du (hvis muligt) vælger, eller har valgt den person helt fra, fordi han/hun ser meget forskelligt på tingene, i forhold til dig. Du beskæftiger dig kun, med mennesker der ser verden med den samme farve som dig, – for det er jo nemmere! Uanset hvilken strategi du har valgt, indtil nu er det helt naturligt! Vores hjerne, er nemlig den mest dovne muskel i vores krop, og den bliver overanstrengt hver gang, vi skal gøre noget nyt.

Ledelsesmæssige konsekvenser af bevidstløshed

Du har bygget et team, der “kun” ser verden gennem din farve, i brillerne. Du overtaler andre til at se verden, med din farve. Du fyrer personer, der ser verden forskelligt fra dig, for de vil jo ikke det samme som dig. Uanset, om det er den ene eller den anden adfærd, så misser du rigtig mange bedre løsninger, som ligger i de andre farver. Det er ikke givet at din farve er den eneste rigtige måde at se verden på, men du har overbevist dig selv om at det er sådan det er – tilbage til hjernen og den dovne muskel. Det kræver altså noget særligt af dig at arbejde med din bevidsthed!

Ledelsesmæssige handlemuligheder

Hvad kan du så gøre, for at se verden i andre farver? Du er allerede godt igang, da du læser denne artikel, for så er din bevidsthed allerede øget 🙂 Når bevidstheden er øget, giver det dig mulighed for at handle anderledes, i en given situation. Herunder, har jeg listet et par tankemæssige strategier, som kan være en hjælp – men de er givet gennem min farve, så find endelig dine egne strategier, hvis dem herunder ikke virker for dig.

Spørg dig selv:

Hvad kan jeg lære af denne person? Der vil altid være mindst én ting, hvis du kigger godt efter!

Hvad er personens positive hensigt?

Hvad giver det mig at se verden gennem den andens farve?

Hvad vil mit team lære af forskellighederne?

Samarbejd med en erfaren professionel erhvervscoach med mere end 15 års praktisk erfaring med forandringsledelse, strategieksekvering og læring.

BOOK ET MØDE