• Morten Brünning Brøgger

Har du "dræbersnegele" i dit team?

Hvad er dræbersnegle? Jeg har lige afsluttet et coachforløb med en leder (lad os kalde ham ”Lars”), som i starten af forløbet talte om ”dræbersnegle” i teamet. Jeg blev nysgerrig på, hvad det gik ud på og spurgte derfor ind til en forklaring af denne betegnelse. Lars svarede, at det især var to personer i teamet (på i alt 12 personer), der altid var negative og meget lidt omstillings- eller forandringsparate. Det irriterede Lars, at de to ikke ville deltage i de ændringer, der skete over tid i virksomheden, når alle de andre medarbejdere gerne ville. Vi havde en god dialog om det og om hvilken positiv hensigt, der i virkeligheden gemte sig bag de to medarbejderes adfærd? Det var ikke et spørgsmål, han havde fået før - kunne jeg se på reaktionen, og efter at have tænkt en del tid over det, var svaret, at det vidste han simpelthen ikke. Vi talte om spørgsmålet og om den værdi, der kunne ligge i at kende svaret, og at medarbejdernes adfærd måske slet ikke havde noget at gøre med deres forandringsvillighed, men noget helt andet?! Udviklingen hos Lars Til den afsluttende coachingsamtale, 3 mdr. senere, var Lars et helt andet sted! Nu talte han overhovedet ikke om medarbejdernes forskellige engagement, men derimod hvor engagerede de alle sammen var blevet henover den tid, vi havde talt sammen. Jeg spurgte ind til ”dræbersneglene” men de var forsvundet – altså medarbejderne var der stadig, men deres indstilling og adfærd var nu anderledes. Jeg spurgte ind til, hvad Lars gjorde anderledes nu, end da vi talte sammen første gang.

Du kender det nok fra dig selv! Jo mere indflydelse du har på en beslutning, jo mere engageret bliver du selv!!

Det var en fornøjelse at se øjnene lyse op og høre stemmen højnes mens han fortalte, at han nu selv kunne se, at han lyttede meget mere til medarbejderne. Han havde ikke i ligeså høj grad behov for at have det sidste ord eller vælge retning/løsning på vegne af teamet. Han nød at se, hvor meget han kunne ”overlade” til medarbejderne selv at træffe beslutning om. Da vi drøftede hvad det havde betydet for ham som leder, fortalte han, at han nu havde meget mere tid til at være tilstede overfor medarbejderne. Når beslutninger er medarbejdernes, højnes deres engagement! Det er ikke første gang, jeg hører en historie som denne, men den kendetegner hvad det vil sige at være leder i nutidens Danmark. Vil du have engagerede medarbejdere, så lad så mange beslutninger som overhovedet muligt, være op til dem. Læg mærke til, om du ikke også selv får mere positiv energi frigivet på denne måde, og ledelsesmæssigt overskud, ligesom Lars gjorde det.

Så kære leder, hvis du vil undgå dræbersnegle, så start med at forstå hvad denne adfærd kommer af! Lyt til den feedback du får fra medarbejderne og find ud af, hvad deres positive hensigt reelt er. #Mening #Unfoldhumanpotential #Personligudvikling #Coaching #Lederudvikling #Formål

Kontakt

Fjeldhammervej 15

2610 Rødovre

morten@brggr.com

+45 61 61 29 67